Fråga Rubins (forts.)

 
Fråga: Läste på Joddla med Siv´s hemsida att dom var uppbjudna till Bonnrocken en
gång men att det aldrig hade blivit av.
Skulle inte det vara nåt att göra om igen?!?!?! Jag skulle tycka det vore skitkul och fler med mig. Ni kan väl ta er en funderare på det i alla fall. Ha det så bra!. Ni är bäst!!! (Marika Olsson, Enviken)
Sven svarar: Ja, det stämmer att vi i samband med festivalen Bonnarock i Ängelholm pratade med Joddla om vår variant av festival och att dom skulle passa fint där. Nu blev det som sagt inte riktigt av. 1997 gick sista Bonnrocken av stapeln i Vansbro.

Fråga: Är "Billi Buick" en parodi på Freddie Mercury? Både Mercury och Buick är ju bilar... (Mattias J, Kalix)
Sven svarar: Eftersom Billi har slutat sedan några år så kan vi inte ställa frågan direkt till honom. Men vi minns att han vid ett par intervjutillfällen svarade att
hans pappa en gång var taxichaufför i Vansbro och körde då en Buick. Hörde
dock aldrig talas om någon koppling till Mercury.

Fråga: Hjälp, förgäves har jag länge undrat vad sanningen heter där han åker till Finland och dansar tango. Har hört den live många gånger, men finns den på skiva? (Mia)
Sven svarar: Sanningen on Pentti Kaleivistä Tauno Wirén heter Tango persienne och finns på utgåvan Kul på svenska 4. Den kan möjligen rekvireras från Start Klart Records, som du hittar via denna länk.

Fråga: Hur kom ni på att skriva om en Volvo Amazon? Har någon i gänget en? (Captain Tuttle)
Sven svarar: Jajamen! Undertecknad (Sven) har haft Amazon sedan 1985 då han (jag) köpte den californiavita diton av då trumslagande Danielson. Den kan bland annat ses i filmen En handelsresandes nöd. För tillfället står den och väntar på
bättre tider i ett delvis egenhändigt ihopsnickrat garage. Som numera har
brädklädda väggar. Den tidigare versionen med plastpresenning hade nämligen
folkhumorn fräckheten att döpa till "syrgastältet". Det finns förresten
envisa människor som fortfarande använder detta ord!
Istället för den vita kör jag nu en mörkgrön Amazon -67. Men bara på sommaren - den saltfria delen av året.

Fråga: Jag var på era spelningar i Skule och här hemma i Härnösand och jag måste säga att ni är förbaskat bra. Har ni funderat på att göra en live-platta? Med t.ex. "folköl och dunkadunka" och "det var så dom sa" och "brandstation". Det borde ni kanske ser över (Linus Öhman)
Sven svarar: Visst vore det dags för en liveskiva. Detta har ju varit mer eller mindre på tapeten ända sen vi startade. Det finns ju alltid en massa argument för eller emot en sådan. Huvudargumentet mot är väl att liveskivor inte sedan 70-talet (med några få undantag) varit några storsäljare. Och att det nästan aldrig blir några brottarhits från en liveskiva. (Men det är det ju inte alls säkert att det blir från en "vanlig" heller...)
Argument för vore att man förhoppningsvis fick fram den där omedelbara känslan som är svår att få till på studioinspelningar och att detta skulle passa oss bra. Samt att vi har ett bra namn på en liveskiva, men det avslöjar vi inte än.

Fråga: Jag vill veta hur medlemmarna i Svenne Rubins har fått sina smeknamn. Är dom helt tagna ur luften eller finns det nån logik? (Jag vet t.ex. vad Sven Rubin heter & det är väldigt långt från Sven Rubin... mvh Jonas)
Sven svarar: Ursprungsmedlemmarna fick sina namn i samband med första singeln. Då fanns redan namnet Sven Rubin. Det kom till efter att han som då inte hette Sven och han som då inte hette Gussar IV Uli en höstsöndag 1976 hade gjort en enkel hemmainspelning av sanning n:r 1 Skridskoprinsessan och sedan åkt ned och satt sig på Håkanssons konditori för att inmundiga kaffe och hitta på ett bandnamn. De två kom via diverse glittriga namn kombinerat med dansband fram till att Svenne Rubins var det bästa/sämsta namn de kunde tänka sig.
Några år senare tog sig Sven namnet Sven då han fick göra ett inhopp i orkestern Otygä frå ar si´a i en turné om två spelplatser. Rúbin Svensson fick sitt namn genom att han vände på Sven Rubin (namnet alltså).
Övriga medlemmar fick se sig hamna i namn som påhittats av Sven och omslagstecknare Zwölf efter en sammankomst i Örebro där den senare då bodde. (Vem som är senare av de två tvistas det dock om.) Det fanns förstås möjligheter till protester och en och annan justering gjordes nog. Sedermera blev det en tradition att nya medlemmar hittade på eller fick sig påhittat nya namn.

Fråga: När Svenne Rubins gav ut sina 2 första vinyl skivor på cd så ingick 2 bonus spår (Jag ska rönta dig & S.R i Chicago). Jag undrar om ni kommer att ge ut de andra vinylspåren som inte finns på cd? Låtarna jag tänker på är Klåtilde, Salt & peppar, Vallkullan, Sälen saknar fjäll & Macahan.
Sven svarar: Det finns inga planer på att ge ut dom här singelspåren på CD. Singlarna finns ju fortfarande kvar, så det känns inte så angeläget. Men kanske när
boxen kommer! (OBS! Skämt)

Fråga: Varför ändrade Birger namnet "Birger Presley" till "Birger P. Resley"? (Erik, Umeå)
Birger svarar: Vad jag kommer ihåg var det för att det lät lite lustigare och såg snyggare ut i skrift, men det var ingen som sa åt mej att jag inte fick använda Presley.

Fråga: Från början hette ni av omslagen att döma Svenne Rubin's (med apostrof). Detta ger ju språkligt och grammatiskt en viss skillnad. Fanns det nån anledning till att den sen plockades bort? (Erik, Umeå)
Sven svarar: Kul observation! Vi satte dit apostrofen för att dansband brukade ha sådan, namnet var ju en slags parafras på ett dansbandsnamn. Sen tog vi väl bort den för att det såg bättre ut helt enkelt. Egentligen så är ju ägandeaspekten kvar om man tänker sig Svenne Rubin i singular. Svenne Rubins är ju svenskt genitiv, medan Rubin´s är engelskt. Men namnet Svenne Rubins är tänkt som kollektivt.

Fråga: Vad hände med den gamla sanningen "Jag sitter fast i Vilhelmina"? (Garry, Knivsta)
Sven svarar: Kul fråga! Kommer ibland själv att tänka på sagda sanning. Raden: "Har blivit utsatt för komplikationer, levt på makaroner" hade nånting. Och starten: Nånting med att jag kommer inte ihåg "hur jag nånsin kom hit/ Men det måste ha berott på kvinnor eller sprit". Och sen var det nånting med "Jag sitter fast i Vilhelmina/Och jag kan inte komma loss".
Under en vecka på Engelen jobbade jag hårt med låten. Rúbin, som sjöng den, fick en ny lapp med text varje kväll, och strukturen ändrades också. Det blev en grej av det hela. Ett tag minns jag att den svängde bitvis mest av allt vi hade. Det hela hade sitt ursprung i ett pianoriff, Little Richard-inspirerat.
Men, som frågan löd, vart tog den vägen. Jo, den blev - vilket har hänt med en och annan sanning - en annan. Nämligen Det blir som det blir (När det är som det är). En annan som bytt skepnad är Måla inte djävulen på väggen, som blev Det ordnar sig. En gång för längesen blev Ta mej med till Amerika förvandlad till Kanntu stann över en natt, från en repetition till en annan. Då ändrades ju både text och musik, så så småningom kom Ta mej med till Amerika igen, och gick in i repertoaren tillsammans med Kanntu stann.
Kan för tillfället inte komma på fler exempel på förvandlingar, men jag tror det finnas någon mer.

Fråga: Vad gör de gamla medlemmarna nu för tiden? (Anders, Borlänge)
Sven svarar: Egurd Rubel jobbar på SJ i Borlänge. Bor där med fru och barn. Willy Turbo jobbar på gymnasieskolan i Vansbro. Bor där med fru och barn. Gussar IV Uli jobbar på TV Sälen. Bor där och i Falun med fru och barn. Kjell Pellets har musikaffär i Orsa. Bor där med fru och barn. Tommy T Timmerterminal är slöjdlärare i Falun. Bor där med - ja just det - fru och barn. Danielson är projektanställd av Vansbro kommun, där han bor med f. o. b. Har flyttat och renoverat en herrgård från Eldforsen till Vansbro. Billi Buick är musiklärare i Bollnäs. Bor i byn Hertsjö med fru och barn. Spelar med ena halvan av Mora Träsk. Rúbin Svensson bor sen många år i Åhus, har drivit sommarkrog, snickrar mm. Barn.

Fråga: Vilka band var Roine Rubinstein och Flaco Kronquist med i innan de började med Rubins? (Anders, Borlänge)
Sven svarar: Roine kom från Hellzephyrs Poporkester. Han spelar utöver Rubins i Bite, m fl konstellationer i Mora/Orsa. Bite med Flaco som kapellmästare spelar sporadiskt. Flaco var och är också med i olika bandformationer i Mora/Orsa när inte Rubins har spelningar.

Fråga: Har hört ryktas att Svenne Rubins spelat in en opera? (Anders, Borlänge)
Sven svarar: Sant. Den hette Åidå och skrevs för en av de årliga showerna - Folke Spark Show - vi hade i Vansbro på 80-talet. Den finns i inspelat skick (med bl a Björn Skifs) på jubileumsskivan som gjordes när Vansbro fyllde 100 år. Svåråtkomlig sak. Kanske Vansbro Kommun har ex. kvar.

Fråga: Varför kan man inte spela CD-ROM-delen av Sju varv runt jorden på Mac? (Anders, Borlänge)
Sven svarar: Det var tydligen många extra kostnader för att få licenser till Mac.

Fråga: När startade Sven med sin SKOAL keps egentligen? Från början fanns det ju inte sådan med i bilden (En undrande)
Sven svarar: Minns inte exakt vilket år SKOAL-kepsen kom in i bilden. Men det borde ha varit ungefär 1991. Detta var året för den första Vilda Vansbro veckan och jag minns att jag hade kepsen i samband med världsrekordet i jenkadans(!), vilket inom parentes leddes av Rubin Svensson och noterades i Guinness rekordbok under några år. 
Då var kepsen dock inte "svennekeps". Den blev det då den dåvarande blå mönstrade kepsen (inköpt i New York) kom bort. Den i sin tur tog över efter att en hawaihatt gjort sitt. Hawaihatten var förresten också inköpt i Hawai och då SKOAL-kepsen är inköpt i Boulder, Colorado 1985, så anar man ett amerikanskt mönster bakom huvudbonaderna.
 
Katalin, Uppsala 2000-05-12

Ta chansen! Du är bara ett klick ifrån att få veta det som varken Malena, Hjärtespalten eller De Lärda i Lund kan svara på. "Fråga Rubins" och du behöver aldrig mer stå svarslös.

Klicka här för att ställa din fråga.